Recheal Kambugu

Om RechealRecheal Kambugu, grundaren till Jungle fever® Dance, är uppvuxen i Sverige och Uganda. Hon kommer från en stor familj där sång och dans alltid varit en stor del av vardagen. Redan under sin barndom i Uganda ledde Recheal kören i kyrkan och tävlade i kreativ dans i olika delar av landet. När Recheal var 15 år gammal flyttade hon till Sverige och utbildade sig till dansare och artist vid Performing Arts School i Göteborg. Redan då kände hon att hon ville kombinera de europeiska dansformerna med de östafrikanska kulturuttryck hon hade med sig från Uganda. Detta resulterade i att Recheal utvecklade Jungle fever® Dance – en prestigelös dansstil som bland annat syftar till att stärka människors självbild.

”I Jungle fever® får man vara vacker och ful, stark, längtande och tuff, busig och allvarlig – och ofta flera saker på en gång. Man får sluta gömma sig själv men kan vila i sig själv. Det handlar mycket om glädje, kraft och gemenskap!

Recheal jobbar som dansare, danslärare och koreograf, men en stor del av tiden ägnar hon idag åt att utveckla Jungle fever® som dans- och träningsform för olika målgrupper. Jungle fever® har ett kulturellt budskap om att ta fram det lekfulla i individen, som Recheal så gärna vill förmedla!

Med åren har Recheal även känt att det är alltmer viktigt att kunna använda möjligheterna hon fått i Sverige för att hjälpa barn i Uganda. Hon har varit med och grundat ideella föreningen Jungle fever® Youth Club, med syfte att genom levande kultur samla in medel till kulturhus i Uganda, dit barnen skall kunna gå efter skolan för att ägna sig åt musik, dans och konst.

”De konstnärliga uttrycksformerna hjälper barn att bearbeta svåra saker samtidigt som det skapar positiv gemenskap och stärker deras tro på sig själva och på möjligheter till förändring. Där finns redan så mycket talang, mod och uttrycksfullhet. Jag vill ge barn och vuxna, såväl i Sverige som i Uganda, chansen att utvecklas och uttrycka sin kreativitet. Och vem vet, kanske kommer mitt budskap någon dag att sträcka sig över hela världen!”

Content protection is powered by http://jaspreetchahal.org